Skip to content
Yazı Renkleri
Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Sosyal ve Kültürel Yapı
Sosyal ve Kültürel Yapı
Genel Sosyal ve Kültürel Yapı
Köyümüz ''Osmanlı döneminde farklı bölgelerden köyümüze gelerek yerleşen halkımızın en önemli özelliği olan dilinin, dininin, milliyetinin bir olmasıdır. Bu nedenle bir birlerinden kız alarak, kız vererek akraba olmuşlar, kendi aralarındaki ihtilaflara rağmen dışa karşı birlik olmuşlardır. Tarihten gelen örf, adet, töreler birdir. Köyde hıdırellez, yılbaşı, nevruz, yerli malı haftası yapılmakta, düğünlerde gelin ata binmekte, silah atılmakta, at sürülmektedir, kadınlarda at sürerdi, gelin at üzerinden koçu kaldırır ve hediye olarak alırdı, bayramlarda her ev misafirlere yemek vermekte, güreş tutulmakta, ip çekilmekte, daha eskilerde cirit oynanmakta, at koşturulmaktadır. Hayvancılık ve tarımla geçinen köylümüzün, Kangal it dalaşları da vardı. Hasattan sonra hayvanlar için sellim ayı idi. Yayla göçleri ayrı bir eğlence idi. Yağmur duası yapılırdı, bazen kızlarımız yayla yolunda Aybakacak’tan sözlüsüne kaçardı, bu kaçışlar evlilikle biterdi. Köyün akil insanları sorunları mahkemeye götürmeden aralarında hallederlerdi.
 
Nüfus & Göç
Köyümüz takriben 250 yıl önce kurulduğunda bu günkü köy yeri ormanlık bir alandır. Köy nüfusu ilk yıllarında 15 aileyi geçmez, sonradan köye gelip yerleşenlerle 1800 lü yıllarda, en fazla yirmi ailedir. Zamanla nüfusumuz artar, tarım alanları yetersiz kalır.

Yeni tarım alanları oluşturmak için Köyün yanı başından Kırıklar, Gölünü, Çayır dereleri, Gaftanlık’tan Gürçülüme, Eynesile, Kuyu pınara kadar Kayabaşları, Keremedünler, Eskiparçı, Mezere, Dereyanı gibi alanlarda ormandan tarım arazisi elde edilir. Buda yetmez çayır derelerinde sulu tarım için dere yataklarına bostan kurulur.

Nüfus daha da artar ve Osmanlının son dönemlerinde bazı insanlarımız İstanbul’u keşfeder. Cumhuriyetin ilanı ve kentlerde başlayan fabrikalaşma ile birlikte Köylümüz İstanbul’a göçerek fabrika işciliğine, ticarete, esnaflığa başlar. Çocuklarını okuturlar ve fakirlikten kurtularak, kentli olurlar. Köy kent süreci halen devam etmekte, yapılan yatırımlar sonucu, köyde tarım ve hayvancılık, turizm gelecekte umut vermektedir.
 
Geçim Kaynağı
 
Halk İnanışları
Halkımız bu inançların bâtıl olduklarını, dine aykırı bulunduklarını bildikleri halde, yine de vazgeçmemekte, inançlarını sürdürmektedir.
İnançlardan bazılarını şöyle belirtmek mümkündür:
 
Yöresel Yemekler
Image Ordu ilinde Türk mutfağının tüm zenginliklerini görmek mümkündür.  Yemeklerimizin başlıca çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.

Arpa çorbası, mısır çorbası, mısır çöreği, patates yemekleri, keşkek, sütlaç, börekler-çörekler, kompostolar, süt ürünlerinden yoğurt, yahnili et yemekleri, lahana çorbası, lahana dolması, yumurtalı yemekler, fasulye yemekleri, mantar yemekleri, şeker pezuğü, turşular.
meyvelerden ahlat, ancap, erik, kuşburnu, alıç, yer elması, armut, küpdüşen..akla gelenlerdir.
 
Maniler
Mesudiye ve çevresinde düğünlerde ve eğlencelerde kızlar ve erkekler tarafından söylenen bir çok mani vardır.                                                                                 Bu manilerden bazıları şunlardır:
 
Efsaneler & Destanlar
ImageOrdu Mesudiye Uzun Kızlar Efsanesi,Aşarkaya Efsanesi, Sağırlı Köyü Efsanesi, Burhaneddin Köyü Efsanesi, Çoban Bağırtan Suyu Efsanesi, Sarmaşık Efsanesi, Gelin Kayaları Efsanesi,  ve diğer  Efsanelerimiz...
 
Fıkralar

Fıkra, yaşamsal olaylardan hareketle anlatılan, anlatılanlardan bir sonuç çıkarma amacında olan, nükte, hiciv, mizah unsuru barındıran kısa sözlü ürünlerdir.


 

 
Deyimler & Atasözleri
Atasözleri, insanlara öğüt veren bir hayat gerçeğini anlatan uzun gözlem ve tecrübelerden sonra varılmış hükümleri hikmetli bir tarzda kısa olarak ifade eden, ve kimin söylediği belli olmayan anlamlı sözlerdir.
 
Türküler
 
Bizim Sözlük & Yöre Dili

Halkımız, bazı kelimeleri kendine has bir ağızla söylemektedir.  Bunlardan bir kaçı:

ayvan,    behni, eşik, hayat, mahat, iskarpin, dam, yalak, öğendere, mudul, hartama,  ahame, tam, bıldır, seyirt, tez, tezek, yabaidirgon, bakraç, sitil, ilenger, yemlük, sahan, tırmık, orak, iyer, camış, düve, tohlu, kepenek, mazgal, garuh, küpdüşen, celep, kelam, aş, ağdamla, sene, sedir, bibi, bıldır, yalak, sini, ilistir,
 
Halk Oyunları
Mesudiye yöresi halk oyunları Karadeniz ve Orta Anadolu özellikleri taşımaktadır. Horon, Halay ve Karşılama türünde değişik oyunlar vardır. Horon ve Halaylar Orta Anadolu oyunlarına göre daha sert figürlü ve daha çabuk tempoludur. Özel bir giysisi yoktur. Mevcut giysilerle oynanır. Oyunlar, davul, zurna ve kemençe eşliğinde, kadın ve erkeklerle birlikte oynanır.
 
El Sanatları
Köyümüzde yapılan el sanatları:
 
Giyim & Kuşam

Yöresel Kıyafetleriz

 
Sülale İsimleri
 
Soyağacı
ÇAKIR OĞULLARI : Erzurum Horasan’ından Trabzon’a ve Beyseki’ye ilk gelip yerleşen Kıpçak Türkmeni’dirler. Kabilenin simge ismi ve köyün kurucusu HASAN ÇAVUŞ ZADEDİR.

DiĞER OĞULLARI : Diğerbakır yöresinden Mesudiye Cimemi mezrasına oradan da Çakırlarla beraber Beyseki’ye yerleşen bir kabiledir. Ailenin simge ismi PİR MAHMUT’tur. Mahmut pınarı ismi buradan gelir.

TANUH OĞULLARI : Bu kabilede Cimemi de çakırlar’la birlikte, Köye gelen ilklerdendir. Ailenin simge ismi OSMANLI zamanında muhtar olan MOLLA MUSA’dır.

ZARAKOL OĞULLARI : Sivas Zara'dan Köye bir imam görevlisi gelir ve köyde kalır. Bu kabileye bu yüzden imamgil’ de denir. Asıllarının Kırım Tatarlarından olduğu söylenir.


DERVİŞ OĞULLARI : 1455 tarihinde Giresun Abdal Kazasındadırlar, bölgenin Türk, İslam karakterine katkı yapmışlar ve üç kardeş buradan Beyseki’ye gelmişlerdir.


Karababa’lar, Köyden daha eski Türkmen göçerlerdir. Nebi’ler, Mıcık’lar iç güveysi olarak gelmişlerdir.
 
Geleneklerimiz
 

ÜYELİK AİDATLARI

ÜYELERİMİZ

MALUMUNUZ ŞU GÜNLERDE EVLERİMİZDEN ÇIKMAMIZ BİZİM VE SEVDİKLERİMİZİN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAMIZ DEMEKTİR. MÜMKÜN OLDUKCA EVLERİMİZDE KALALIM DİLERSENİZ ÜYELİK AİDATLARINIZI BANKA ARACILIĞI İLE DE ÖDEYEBİLİRSİNİZ. VERECEĞİMİZ İBAN NUMARASINA AİDAT BORCUNU ÖDEDİKTEN SONRA DEKONTU 532 7462131 GSM NUMARASINA WHATSAPP İLE GÖNDERMENİZİ RİCA EDERİZ.

Duyurular



DEĞERLİ ÜYELERİMİZ

)

         


Şiir Köşesi

Şiir Köşesi

Beyseki Köyü Derneği

Beyseki Köyü Derneği

Ziyaretçi Defteri

Son Yazılan Mesaj
Site Yönetimi
Sitemiz ile ilgili görüşlerinizi ziyaret
Ziyaretçi Defteri - Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Okuyucu Yorumları

Üye Girişi

Üye Girişi

Anketler

Sitemizde Nelere Ağırlık Vermemizi İstersiniz ?
 

Belirli Günler ve Haftalar


SİTE TASARIM & PROGRAMLAMA - KDS | COMPETAN Bilgi Teknolojileri | Profesyonel Web Projeleri - Web Tasarım - Hosting - Alan Adı Tescili - Köy Dernek Sitesi - Köy Sitesi - Dernek Sitesi -  - Köy Dernek Web Sitesi - Köy Web Sitesi - Dernek Web Sitesi - Kişisel Web Sitesi - Şirket Web Sitesi - Kişisel Site - Şirket Sitesi - Şahıs Sitesi - Şahıs Web Sitesi